Virtual Aviation Reference
REDSTAR
Download Airplane Comparisons and other useful materials    
 
Αρχική Σελίδα
Αεροσκάφη
     
Πολεμικά αεροσκάφη, στρατιωτικά αεροσκάφη, μαχητικά

MiG - 21-2000

Μαχητικό πολλαπλού ρόλου
   

Mig-21-2000

 

Η πρόταση αυτή του 1995 προέρχεται από την ισραηλινή ΙΑΙ, μια τεράστια και κατά βάση αεροναυπηγική εταιρεία. Η πρόταση κοστολογέιται βασικά μεταξύ 1,5και 3 εκατ $ και περιλαμβάνει στοιχεία που έχουν εγκατασταθεί σε ισραηλιθά αεροσκάφη (Kfir, F-4) αλλά και σε εξαγωγικά πακέτα για F-4, F-5. εκτός από σοβαρές ικαν΄τοητες πολλαπλού ρόλου, τα εκσυγχρονσιμένα αεροσκάφη καθ΄σιτανται συμβατά κατά ΝΑΤΟ και διαθέτουν πλέον ανοικτή αρχιτεκτονική συστημάτων και σύγχρονα βοηθήματα πιλοτηρίου, πτήσης και αποστολής.  Το πιλοτήριο αναβαθμίζεται με νέα, μονοκόμματη καλύπτρα πυο βελτιώνει την ορατότητα, χειριστήρια HOTAS, ψηφιακή τηλεοπτική κάμερα και καταγραφικό εξοπλισμό αλλάκυρίως με έγχρωμες οθόνες  πολλαπλών χρήσεων και HUD (El-Op) και δυνατότητα χρήσης σκοπευτικό επί κράνους DASH (Elbit). Η σπονδυλωτή δομή των βοηθημάτων, που είναι πλήρως ολοκηρωμένα επί του νέου κεντρικού υπολογιστή προβολής και διαχέιρησης βοηθημάτων και αποστολής (Astronautics) και επικοινωνούν μέσω αρτηρίας δεδομένων 1553Β επιτρέπει ευελιξία επιλογών και αναβαθμίσεων.
Η δομή του εξαγωγικού πακέτου έχει ολοκληρωθεί από το τμήμα Lahav  της ΙΑΙ και πλην των προαναφερθέντων περιλαμβάνει ακόμη εξοπλισμό ναυτιλείας (INS/GPS), υπολογιστή σοτιχέιων αέρος , επικοινωνιακό εξοπλισμό  (ΕLΤΑ), ισραηλινό ραντάρ EL/M2032 (ELTA) με επίπεδη κεραία περιορισμένων πλευρικών λοβών που επιτρέπει όξυνση δέσμης ντόπλερ και κατόπτευση/χαμηλή βολή, βελτιωμένα ηλεκτρονικά αυτοάμυνας, και συμβατοτητα με ισραηλινά έξυπνα όπλα, ιδίως έξυπνες βόμβες Ghriffin και βλήματα εγγύς αερομαχίας Python-3 (Rafael).
Το τελευταίο επιτυγχάνεται χάρη σε ένα νέο σύστημα ελέγχου όπλων βασισμένου σε υπολογιστές πυο επιτρέπει αυτόματες και τυφλές αφέσεις συμβατικού οπλισμού με διάφορες κατατομές, και επικοινωνία με τα συστήματα των έξυπνων όπλων. Πιθανολογείται η εξαγωγή του πακέτου σε Καμπότζη και Ζαμπία, ενώ ο χρόνος αναβάθμσιης ενός αεροσκάφους είναι 3 μήνες. Η διαμ΄ροφωση αφορά κυρίως τις ικαν΄τοερες ατράτους των MiG-21bis και η μετατροπή επιτρέπει στα αεροσκάφη δυνατότητες που μέχρι τώρα εστερούντο , αποστολές ακριβούς κρούσης (χωρίς ή με έξυπνα όπλα) και αερομαχίες μέσης εμβέλειας,. Το τελευταίο ειναι θεωρητικό, καθώς οι Ισραηλινοί μέχρι τώρα δεν έχουν τέτοιο όπλο, τουλάχιστον σε εξαγωγιμη μορφή, και καλύπτουν το κενό υποστηρίζοντας την επάρκεια των Python-4 με τους ισχυρότατους πυραυλοκινητήρες ακόμη και σε μέσες εμβέλειες.

Το περίφημο κροατικό συμβόλαιο για την αναβάθμιση 30 MiG-21bis (που κατακυρώθηκε και ακυρώθηκε πολλακις) αφορούσε πακέτο αναβάθμσιης βασιμένο στο MiG-21-2000 αλλά με σοβαρή συμμετοχή και της ανταγων΄σιτριας της ΙΑΙ, Elbit. Η πρώτη θα προμηθεύσει το προαναφερθέν ραντάρ, διάφορα βοηθήματα και δύο έγχρωμες οθόνες πολλαπλών ρόλων, ενώ η δεύτερη θα εστιαστεί στο HUD, το νέο, ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, στο σκοπευτικό επί κράνους, στο βελτιωμένο IFF και στην τοποθέτηση αρτηρίας 1553Β. Ο οπλισμός πιθαν΄τοατα θα επριλαμβάνει βλήματα Python-4, έξυπνες βόβμες Wizzard (IR αυτοκατεύθυνσης  Opher, καθοδήγησης λέιζερ Lizzard) και το ηλεκτροοπτικό ατρακτίδιο ναυτιλείας, πρόσκτησης και σκόεπυσης Litening (όλα της Rafael).

 
ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΙΩΝ ΟΨΕΩΝ  
MiG - 21 Fishbit © Konstantinos Panitsidis
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ
Μικόγιαν/Γκούρεβιτς
ΧΩΡΑ
Ρωσία
ΤΥΠΟΣ
Μαχητικό πολλαπλού ρόλου
ΠΛΗΡΩΜΑ
1, άτομο
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ένας στροβιλοκινητήρας, R-25-300
Μέγιστη ώση, kN
1 x 69.63
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος, m
15,76
Ύψος α/φους, m
4,71
Εκπέτασμα πτερύγων, m
7,154
Επιφάνεια πτέρυγας, m2
23,00
ΒΑΡΗ
Μέγ. βάρος απογείωσης, kg
10.500
Κανονικό βάρος απογείωσης, kg
8.825
Βάρος κενό, kg
5.350
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Μέγ. ταχύτητα, km/h
2.230
Μέγ. ταχύτ. σε χαμηλό ύψος, km/h
1.300
Εμβέλεια, km
1.800
Ακτίνα δράσης, km
350-750
Επιχειρησιακή οροφή, m
18.500
Βαθμός ανόδου, m/min
15.250
Όρια φόρτισης, g
8,5
ΟΠΛΙΣΜΟΣ
Δυο πυροβόλα GSh-23L. Βάρος οπλικού φορτίου-1.500 kg. Φορείς μεταφοράς οπλισμού 5. Δυνατότητα μεταφοράς πύραυλου Pyton-4 η ανάλογα βλήματα τρίτης και τέταρτης γενιάς. Κατευθυνόμενες αεροπορικές  και μη κατευθυνόμενες ρουκέτες.
 
Download Airplane Comparisons and other useful materials
 
Αρχική Σελίδα